Korisni savjeti

8 cool proračunskih ideja za renoviranje seoske kuće

102views

Dizajner je dizajnirao dvokatnu okvirnu kuću površine 100 četvornih metara. m u blizini Istre za kupca koji ga je kupio za daljnju prodaju. Bilo je potrebno uklopiti se u mali proračun i učiniti bez velikih renoviranja – za to su koristili zanimljive dekorativne tehnike. Detalje je ispričao autor projekta.

Kuhinja bez gornjeg reda

Kuhinja je ostala unutar svojih granica, isprva je postojala želja da se spoji s dnevnim boravkom, ali prozori su bili loše smješteni, tako da nije bilo moguće skladno smjestiti dnevni boravak, blagovaonicu i kuhinju. Osim toga, kotlovnica se nalazi pokraj kuhinje i bilo je nezgodno voditi cijevi daleko.

Kuhinjski set je prilično jednostavan, sastoji se od četiri donja modula. Ideja je da je ovo dom za rekreaciju na otvorenom, tako da je gornji red ormara izbačen. Tu je i štednjak s dva plamenika, a tu su i utičnice i priključci za pećnicu i perilicu posuđa.

Slikanje blokova u boji

Raspored nije bio najbolji, ali nije bilo potrebe mijenjati ga. Morao sam izravnati nijanse arhitekture koristeći dekorativne metode. Dokazana metoda je korištenje blokova boja. Na primjer, obojali smo pola sobe u potpunosti u zeleno kako bismo uravnotežili izduženu sobu i vizualno je doveli u pravilan kvadrat.

Još jedna učinkovita tehnika za otapanje elemenata u prostoru na koje se ne želite fokusirati je da ih obojite u istu boju kao i zidove. Kuća je već imala stubište, ali njegovi klasični balustri nisu se uklapali u cjelokupni stil potkrovlja i previše su se isticali. Farbanjem stepenica u istu boju kao i zidovi, pomaknuli smo naglasak s ovog nedostatka.

Eksperimentalni zidni ukras

U početku smo planirali obojiti zidove, ali priprema za bojanje je vrlo skup pothvat, a osim toga, površine su u početku bile nesavršene. Zatim je izumljena tehnologija koja je uključivala nanošenje kvarcnog temeljnog premaza na zidove, a zatim njihovo bojanje. Rezultat je bio učinak grubog krznenog kaputa. Ovo rješenje vizualno je izravnalo neravne zidove i uštedjelo na izravnavanju zidova i kitu.

Vintage dekor

Jako volim vintage i pokušavam ga koristiti u svojim projektima. Ovdje smo uspjeli iskoristiti dva zanimljiva predmeta. Oba iz Avita. Prvi je stol za posluživanje na kotačima s oslikanim pladnjevima inspiriranim žostovskim slikarstvom. Cvjetovi i listovi su se iznenađujuće slagali s bojom zidova. Drugi predmet je nevjerojatno elegantna vintage plastična lampa iz Estoplasta, koju sam postavio iznad stola u kuhinji.

Proračunski sustavi za pohranu

Za skladištenje je dodijeljeno nekoliko zona. U hodniku se nalazi šipka za vanjsku odjeću koja savršeno obavlja svoj posao. Postoji i određeno područje ispod stepenica iza vrata s žaluzinama – to je spremište za kućanske potrepštine ili opremu. Na drugom katu nalazi se garderoba koju vlasnici mogu opremiti ormarićima ili otvorenim policama.

Obojeni strop u spavaćoj sobi

Čak i najjednostavniji namještaj i dekor izgledaju mnogo impresivnije sa stropom u boji. Međutim, cijena slikanja se ne mijenja. U ovom smo projektu kao osnovu odlučili koristiti zelenu u različitim nijansama: od bogate smreke do tamno tirkizne. To je zbog lokacije objekta – nalazi se uz slikovitu gustu šumu u području Čehova, nedaleko od Istre. Otuda i naziv projekta “Neskuchny Orchard”, koji je isprva trebao biti “Vočnjak trešanja”, ali nisu imali vremena posaditi trešnje, niti su imali vremena urediti teritorij, ali će novi vlasnik imati prostora za kreativnost.

DIY kupaonski namještaj

Za kupaonicu na prvom katu odabrali smo zasebnu ploču stola i postavili je na metalne noge, pričvrstivši je za zid. Ispod radne ploče još uvijek ima mjesta za perilicu rublja i kućanskih predmeta koji prekrivaju zavjese. Nadgradni sudoper i grafička crna slavina postavljeni su na vrh.

Jeftine, ali zanimljive pločice

Za kupaonicu na drugom katu odabrali smo jeftine, ali efektne terrazzo pločice u željenoj shemi boja. Pločice su dimenzija 30×60 cm, ali kao da se sastoje od uskih okomitih pločica, pa je prilikom postavljanja pločica na zid bilo potrebno održavati iste šavove kao između ovih pločica kako bi sve izgledalo ujednačeno.

Fotograf: Mikhail Bravy.